Het kan weinig mensen ontgaan zijn dat de Volendamse band 3JS haar tienjarig bestaan viert. Dat getal valt de laatste tijd nogal eens als het gaat om Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte: ze hebben een tiende album uit, met daarop zelfs tien liedjes, én trekken vanaf 8 februari door Nederland met hun show ’10 Jaar 3JS’… de tiende theatertour!

“Eerlijk gezegd bestonden we vorig jaar al tien jaar”, lacht zanger Jan Dulles. “Twee jaar geleden hadden we daarom het idee om in 2017 een theatertour te doen rond tien jaar 3JS. Maar ja, toen kwam U2 ertussen…” Ook diens legendarische album The Joshua Tree vierde vorig jaar een jubileum en op het aanbod om dat naar theaters te brengen, kon het Volendamse trio simpelweg geen nee zeggen. Achteraf maar goed ook, want de U2-tour verkocht sneller uit dan ooit tevoren.

Daarna werd toch ook een eigen jubileumfeest gevierd in AFAS Live, eind oktober. “Dat had eigenlijk de afsluiter moeten zijn van onze jubileumtour”, grinnikt ook gitarist Jaap Kwakman. “Nu was dat eigenlijk de aftrap en besloten we de theaterconcerten gewoon door te trekken naar dit jaar.” “Het loopt sowieso een beetje anders”, valt Jan Dulles weer bij. “Normaal hadden we nu misschien een show met alleen de grootste hits uit onze carrière gedaan. Maar ja, inmiddels hebben we ook alweer een nieuw album. En daar willen we uiteraard ook liedjes van spelen.”

Dat album is NU, dat uitkomt op 9 februari, één dag na het begin van de theatertour. Voor de band het tiende album, en een met betekenis. “NU is op meerdere manieren een frisse start”, aldus Jan. “Het is het eerste reguliere album dat we uitbrengen bij onze nieuwe platenmaatschappij en de manier waarop we de liedjes hebben geschreven was anders dan daarvoor. We hebben meer de regie uit handen gegeven en met anderen samengewerkt.” Jaap Kwakman legt uit: “Met dit album hebben we echt de rem eraf gehaald. We hebben losgelaten wat de fans, de platenmaatschappij, ons management en anderen ervan zouden vinden. Meer dan ooit weten we wie we zijn en besloten: dit is wat we maken. Daarbij zijn we niet meer bang om op ons gezicht te gaan.” Tevreden kijkend zegt Jan: “Toch denk ik dat onze fans dit net zo gaaf gaan vinden als wij. Het album bevat tien liedjes die stuk voor stuk singles zouden kunnen worden. Daar zijn we trots op.”

Logisch dat de band ook nieuwe nummers wil brengen tijdens deze theatertour. Maar dat is natuurlijk niet alles, want het jubileum wordt wel degelijk gevierd. “Het wordt een combinatie van toen en nu”, blikt gitarist Jan de Witte vooruit. “Een terugblik op de laatste tien jaar, met anekdotes, bijbehorende nummers én een aantal nieuwe liedjes.” “Nog één keer terugkijken aan de hand van verhalen”, zegt ook Jan Dulles. “Hoe zijn bepaalde liedjes ontstaan, wat hebben we in die tien jaar beleefd, dat soort dingen. Dat doen we misschien bij twintig jaar nog een keer, maar voorlopig niet meer; daarna gaan we weer met volle kracht vooruit.”

Vernieuwing zit er zeker in tijdens deze tour, vertelt Jaap enthousiast. “Dit wordt de dikste show die we ooit hebben neergezet. Het visuele spektakel was bij de U2-tour al van hoog niveau, met bewegende beelden in het decor en alles. Daar gaan we nu nog een stap overheen. Volgens mij hebben we echt een mooie show in elkaar gezet.” Een die wellicht zelfs nieuw publiek aantrekt, want daar zijn de mannen klaar voor. Jaap: “Bij de U2-tour kwamen een heleboel mensen die nog nooit een eigen show van ons gezien hadden. Die misschien vooraf zelfs sceptisch waren en toch met een goed gevoel naar huis gingen. Natuurlijk hopen we dat zij zich openstellen en ook eens een echte 3JS-show komen bekijken. We heten ze van harte welkom!”

Gevraagd naar welke liedjes ze bij hun concerten nooit durven overslaan, zijn de mannen eensgezind. “Geloven In Het Leven hebben we naar mijn weten nooit overgeslagen”, steekt Jan Dulles van wal. Jaap Kwakman noemt Hou Van Mij, een ‘ijkpunt’ in de geschiedenis van 3JS, zegt hij. “Alles klopte gewoon met dat nummer. Het was ook het liedje waarmee we in 2009 voor het eerst op De Vrienden van Amstel LIVE! kwamen.” Jan de Witte noemt Watermensen: “Dat mág ook gewoon niet ontbreken, want het is misschien wel het meest ‘3JS’.” Jan Dulles, lachend: “Wiegelied hebben we weleens geprobéérd niet te doen, maar daar waren veel fans nogal verbolgen over. Sommigen kwamen er speciaal voor. We hebben laatst besloten het niet meer in het theater te doen, want het is eigenlijk té gezellig: mensen liepen in polonaise door de zaal, wat andere mensen dan weer niet leuk vonden in een theater… Al mag het tijdens deze jubileumshow natuurlijk niet ontbreken, want het is toch een van onze belangrijkste en bekendste liedjes.”

Een tienjarig jubileum vraagt erom om de geschiedenis van de band nog eens goed te bekijken. Gevraagd naar de persoonlijke hoogtepunten van de afgelopen tien jaar heeft elk bandlid wel een paar momenten die meteen bovenkomen. “Ik zit er natuurlijk nog maar vijf van die tien jaar bij”, zegt Jan de Witte. Hij verving begin 2013 zijn vader Jaap nadat die door een aandoening aan zijn hand geen gitaar meer kon spelen. Maar ook uit de laatste vijf jaar kan Jan al genoeg opnoemen, zo blijkt. “De uitverkochte U2-tour was echt te gek. Ook de eerste keer optreden op De Vrienden van Amstel LIVE! was voor mij bijzonder; dat wilde ik al toen ik voor het eerst meeging met de band, ik geloof dat ik toen 17 was. Dat was dus echt een bucketlist-ding. En voor het vorige album gingen we naar Los Angeles. We werkten elke dag met producers en songwriters van daar en logeerden in een eigen huis in Hollywood. Dat was voor mij een hoogtepunt!”

Jaap Kwakman heeft nog wel wat aanvullingen: “Onze deelname aan het Eurovisie Songfestival, even los van de uitslag, was speciaal. Daar hebben we een tijd naartoe gewerkt en die ervaring heeft impact gemaakt. De trips die we tien jaar lang maakten met muzikale vrienden voor het programma De Zomer Voorbij waren geweldig. Maar ik denk ook gelijk aan al onze theateroptredens. Zoals de eerste Bronnen-tour in 2012, voor mij een van de mooiste dingen die we hebben gedaan. En de albums natuurlijk.” Lachend besluit Jaap: “Hoewel die elke keer weer voor een zware bevalling zorgen!” Jan Dulles denkt terug aan de grote shows die de band heeft gedaan. “Het concert voor ons tienjarig jubileum in AFAS Live, maar we hebben ook op grote festivals gespeeld. En in het Gelredome, als gasten van Nick & Simon tijdens Symphonica in Rosso.” Maar, mijmert hij: “Wat ik het mooiste aan alles vind, is dat het creatieve proces altijd door blijft gaan. Dat is gelukkig ook altijd goed gegaan. Het ontstaan van nieuwe liedjes zorgt voor mij voor de mooiste momenten. En als er zoals nu dan weer een album uit is… daar doe je het toch voor.”

Lessen hebben de muzikanten ook opgedaan tijdens hun aanzienlijke carrière. “Kijk niet naar andere bands, maar probeer je eigen stem te vinden”, zegt Jaap vastbesloten. “We hebben weleens geprobeerd iets te laten klinken als een favoriete band, maar uiteindelijk wordt dat nooit zo goed als zijzelf. Want je bent natuurlijk het allerbest in jezelf zijn. Na tien jaar weten we inmiddels precies wat 3JS is. Op het album staan meerdere liedjes waarvan je niet eens kunt zeggen waarop ze lijken, durf ik te zeggen. Die zijn gewoon écht ‘wij’.”

Blijft over: de toekomst. Wat zijn de lange baan-plannen van 3JS? Dat is moeilijker te beantwoorden, volgens Jan Dulles. “Ik kijk eigenlijk niet verder dan een jaar!” Jaap Kwakman durft het wel aan: “Je kunt in Nederland niet veel meer doen dan we al doen, behalve misschien in grotere zalen spelen. Maar we kunnen ook bouwen in de breedte. Door het blijven leveren van kwaliteit hopen we ook weer nieuw publiek aan te trekken, want onze fans zijn inmiddels ook tien jaar ouder. Daar zijn we natuurlijk nog steeds blij mee, maar als we ook jongeren aan ons weten te binden, zou dat fantastisch zijn.” “Misschien vieren we ons 15-jarig jubileum dan in Ahoy in plaats van AFAS Live”, besluit Jan Dulles. “Dat is alleen wel drie keer zo groot…”