Het einde van 2017 nadert. We mogen wel zeggen dat 2017 voor ons een heel mooi en belangrijk jaar is geweest. Het begon zoals ieder jaar nogal onzeker. Ieder jaar een nieuwe theatertour is ieder jaar van start gaan met de stressvolle gedachte of mensen nog wel te bewegen zijn om naar de zoveelste theatertour te komen. Natuurlijk is het elk jaar een nieuwe show maar we weten allemaal hoe snel een jaar voorbij is dus voor je gevoel ben je nét nog bij de Jees geweest en dan komen ze alweer. De onzekerheid voor de U2-tour was nog ietsje groter dan normaal. Dat hoeven we ondertussen niet meer uit te leggen want daar is alles al over gezegd. En we weten ook allemaal hoe het is afgelopen. De meest succesvolle tour die we ooit meemaakten.

Aan het begin van dit jaar begonnen we ook al met het schrijven van nieuwe liedjes voor een nieuw album. Het is ondertussen alweer twee jaar geleden dat we met album ‘7’ uitkwamen. Een bijzonder album met een akoestische basis waarvoor de inspiratie in Los Angeles werd gevonden. De Westcoast van Amerika. Het mooie van die avonturen is dat het echt terug te horen is in de muziek en dat dat document voor eeuwig blijft bestaan. Die akoestische country-sfeer zorgde er helaas ook voor dat album ‘7’ niet ons meest geschikte album werd voor de radio… maar ik denk altijd maar: Over 20 jaar luister je naar zo’n album en dan is het niet meer belangrijk hoe succesvol een album destijds is geweest. Dan luistert men alleen nog naar de kwaliteit van de songs en de teksten.

Na de U2-tour ging het opnameproces voor het nieuwe album van start. De liedjes waren voor het grootste gedeelte geschreven dus we konden ‘aan de bak’. De samenwerking met producer Oscar Holleman is er eentje waar we een boek over kunnen schrijven. Als we onze memoires ooit zullen opschrijven dan krijgt Oscar een paar mooie hoofdstukken. We werden met hem in contact gebracht via onze nieuwe platenmaatschappij Warner Music. Zijn successen in het verleden met Krezip, Within Temptation en Kovacs liegen er niet om. Oscar is een topproducer die ons ertoe bewoog om reeds bij het schrijven van onze liedjes een bepaalde kant op te denken. Anders dan anders. Wij schreven liedjes die volgens ons gevoel in het straatje van Oscar waren en Oscar, op zijn beurt, bewaakte tijdens het productieproces de typische 3JS-kenmerken die volgens Oscar, vooral na zijn bezoek aan de AFAS, zeker niet verloren mochten gaan. Wat ik hier precies mee bedoel kan ik pas uitleggen als het album er is. We zijn ondertussen in de laatste fase beland en het wordt, zoals altijd, weer vechten tegen de klok. We zijn het gewend. Omdat Oscar niet de tijd heeft om het volledige album te produceren hebben we besloten om drie van de nummers op te nemen met producer Attie Bauw, waarmee we ook album ‘7’ en Acoustic Christmas Volume 2 maakten. Nu werken we dus de ene dag met Attie van ’s ochtends tien tot ’s nachts 1 uur en dan de dag erna weer met Oscar aan andere liedjes. Om en om. Tussendoor af en toe een vergadering of een optreden…of setlijsten maken voor kerst… of repeteren voor een Hendrix Tribute of voor de Top2000 in concert of de shows van Waylon. Alles tegelijk. Ach… we werken naar een vakantie toe aan het einde van het jaar. Met dat in het vooruitzicht moet het goed komen.

De Acoustic Christmas shows van komende december gaan weer gezellig worden. The Most Wonderful Time Of The Year….dat is het met recht. Slopend om elke dag te moeten optreden maar de kerstsfeer in die theaterzalen iedere avond is gewoon onbetaalbaar. Het is tóch een andere sfeer dan een reguliere theatertour. Mensen hebben zin in kerst. Mensen willen mee in dat sprookje. Mensen willen warmte en gezelligheid. Een beetje kitsch mag het ook zijn. MOET zelfs. Dit jaar hebben we besloten om Elske deWall mee te nemen op tour. Toen Elske meldde dat ze niet alle shows mee kon doen was de keuze voor Martine Bond als vervangster snel gemaakt. Martine is al heel lang een vriendin van ons. In de beginjaren van de 3JS tijdens onze ‘eeuwigdurende tour over de dijk’ heeft ze jarenlang elk optreden met ons meegedaan. Ze is zeker één van de beste zangeressen, zo niet DE beste zangeres van Volendam… al woont ze tegenwoordig in Amsterdam. Maar al woonde ze ‘2000 miles’ verderop dan nog zouden we haar nooit vergeten. Vanaf 6 december is het zover. Het startschot is in De Bonte Wever in Assen en van daaruit trekken we in een krappe drie weken het hele land door…eindigend op kerstavond in Hoorn. We hebben dit jaar voor Hoorn gekozen omdat we het op kerstavond toch fijn vinden om dicht bij huis te zijn en ook onze families hebben besloten op kerstavond bij ons te komen kijken. ECHT kerst dus. We hopen jullie allemaal te zien bij Acoustic Christmas en binnenkort gaan we jullie meer informatie geven over ons nieuwe album. Mijn vingers branden om jullie daarover meer te vertellen. Het enige wat we kunnen doen is jullie nieuwsgierig maken met de mededeling dat jullie HEEEEEL erg verbaasd gaan zijn over ons nieuwe werk. Het wordt HE-LE-MAAL TE GEK. Meer zeggen we niet. Sorry.