Als de weermannen op tv op een gegeven moment niet eens meer de moeite doen om positief te zijn maar het weer staan aan te kondigen met een gezicht van: ‘Ja, eigenlijk heb ik er zo ook geen zin meer in’…en vervolgens op dinsdag zeggen dat er komend weekend eindelijk drie dagen van 25 graden aan zitten te komen terwijl ze in hun achterhoofd weten dat de kans op die drie mooie dagen eigenlijk maar 10% procent is. Als het in de eerste week van augustus op een dag kouder is dan in de week voor kerstmis en er die nacht vorst aan de grond wordt geconstateerd in delen van het land. Als de juni-maand al werd uitgeroepen tot ‘natste juni uit de geschiedenis’….en juli en augustus doen er nog een paar flinke scheppen bovenop…

Ook dan kun je praten over een memorabele zomer. ‘De slechtste zomer van je leven. Zomer 2016’…dat heb ik een paar keer gedacht toen. Totdat de zomer begon ergens in de laatste week van augustus en doorging tot oktober. Dat maakte m nog memorabeler.

We zullen m nooit vergeten. Je moet maar zo denken: Er waren ook partijen die er voordeel uit haalden dat het zulk slecht weer was. De fabrieken die poncho’s en regenlaarzen produceren bijvoorbeeld.. die hadden een topjaar. Er zijn veel last-minutes geboekt. De bioscopen en musea hebben lekker gedraaid. En de 3JS hebben lekker gewerkt.

Wij hebben namelijk twee maanden achter mekaar aan een kerstalbum gewerkt. De laatste vier weken heel intensief in de studio. Eerste weken hadden we nodig om liedjes te schrijven. We wisten niet precies wat we wilden maken…ja…kerstliedjes.. maar wat voor kerstliedjes? We hadden een half jaar geleden al een lijstje gemaakt met leuke covers. Een stuk of 12 opties hadden we. Ook liedjes uit onze vorige kerstshows. Maar we wilden ook een aantal nieuwe liedjes proberen te maken. Allemaal in een bepaalde stijl. De Keltische/Ierse stijl, die ons niet vreemd is geweest de afgelopen jaren.

Gelijk al in de eerste week van het schrijfproces bleek dat we eigenlijk heel veel goeie ideeën hadden voor nieuwe kerstliedjes. Verrassend leuk. Sfeervol. Na twee weken hadden we 7 nieuwe liedjes bedacht waar nog teksten voor geschreven moesten worden. Samen met Jaap de Witte hebben we onszelf opgesloten en zijn we echt van 9 tot 5 teksten gaan schrijven in de twee weken die volgden….en het lukte. Alles in het Engels.. Alles naar volledige tevredenheid. We zijn nogal kieskeurig wat teksten betreft. In het Nederlands maar ook zeker in het Engels. Ondanks dat Engelse teksten voor een Nederlands luisterpubliek minder belangrijk zijn dan Nederlandse teksten, kunnen wij het slecht over ons hart verkrijgen om te vervallen in standaard tekstregels. Dat wordt al veel te vaak gedaan. We houden veel teveel van de mooie teksten van Leonard Cohen, Jackson Browne, Neil Young, Eddie Vedder en vele andere helden, om er zelf met de pet naar te gaan gooien. Dit ondanks dat kerst en kerstmuziek van cliche’s aan elkaar hangen. Laten we zeggen dat we de juiste balans hebben gevonden.

Acoustic Christmas Volume 2 moest, net als het vorige album, in één keer met hetzelfde bandje in dezelfde studio-ruimte opgenomen worden. Voor het eerst durfden we het aan om de hele plaat op te nemen in onze eigen Votown Studio. Dat hadden we nooit eerder aangedurfd maar sinds we producer Attie Bauw als vriend hebben, en die zei dat ie dat experiment wel aandurfde met ons, trokken we deze stoute schoenen aan. Het is namelijk een experiment. Het is een technisch verhaal waar ik niet diep op zal ingaan maar tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk dat een band in 1 ruimte zit met microfoons eromheen, en de liedjes in één keer opgenomen worden. Als een van de bandleden namelijk een minuscuul foutje maakt dan moet de opname steeds weer opnieuw. Daarom maken studio’s dankbaar gebruik van de techniek om ieder instrument apart op te nemen. Daarom en om nog een aantal redenen waarmee ik jullie niet zal vermoeien.

Wat alleen nog maar weinig voorkomt op albums van tegenwoordig is de warmte en de charme van een akoestische band, met instrumenten die doorklinken in de microfoons van de andere instrumenten, die op elkaar reageren en geleidelijk aan ietsje sneller gaan spelen omdat het liedje daar op dat moment om vraagt. Ze trekken elkaar vooruit en zwepen elkaar op. Zoals dat vroeger ook ging toen er qua techniek nog geen betere mogelijkheden waren in de studio’s. 

Nu begin ik evengoed technisch te lullen… maar zo klinkt ons nieuwe album dus. In de basis. Na die opnames met onze eigen vaste band: Ton, Arjen en Wilbrand en wij drieën, aangevuld door Tren van Enckevort van Rowwen Heze op accordeon die ook met alle nummers heeft meegedaan, was het de beurt aan Emil Szarkowicz om er dat extra sfeer-element aan toe te voegen met zijn viool en op 1 nummer ook de klarinet. Na Emil zijn we de definitieve zangpartijen op gaan nemen. Leadzang van mij, en ook Jan de Witte heeft een nummer voor z’n rekening genomen. En heel veel koorwerk… want dat is ook een typisch kerst-element. En niet te vergeten de sleighbells en de kerstklokken. Dit heeft ook nog bijna twee weken geduurd maar al met al hebben we dit album in een recordtijd gemaakt. En, nogmaals, we zijn er zo blij mee dat ik eigenlijk al wekenlang in de auto aan het luisteren ben naar het eindresultaat.

Met die laatste warme dagen was dat een beetje vreemd voor mensen die naast mijn open raam voor een stoplicht kwamen te staan. Maar ik kon het niet helpen. De kerst kan voor mij beginnen. Ik heb de kribbe al een beetje vooraan gezet op de zolder zodat ik er snel bij kan als de eerste nachtvorst zich weer aandient. Nee hoor… dat is niet waar. Kerst hoeft er nog niet snel aan te komen van mij. In het najaar staat er nog veel teveel op de agenda. Leuke shows met Jan Smit, clubshows, opnames voor de U2-tour, schrijfsessies voor een nieuw album dat we volgend jaar willen uitbrengen met onze nieuwe platenmaatschappij. Kortom… het jaar is nog lang niet om en de 3JS-trein gaat weer in volle vaart van start.