Sommige fans ontgaat niks. Sommige berichten komen sneller bij onze fans aan dan ons lief is. De echte verrassing is er dus al een beetje vanaf. Maar goed… deze fout ligt eigenlijk bij de NTK, die al vrij vroeg in het jaar met de aankondigingen en boekjes voor het theaterseizoen van het jaar daarna moet uitkomen. Wij vertellen de dingen liever in de juiste volgorde maar dat gaat nu dus niet meer.

Onze imitatie van U2 heeft vele tongen losgemaakt afgelopen januari. 160.000 mensen zagen ons in de gedaante van de grootste rockband van de afgelopen decennia. Het bracht ons op een idee. Volgend jaar, maart 2017 is het precies 30 jaar geleden dat de U2 klassieker ‘The Joshua Tree’ uitkwam. U2, de Ierse band die daarvoor nog altijd een soort van cult-band was, bereikte met dit album ineens de status van super-band, met de nummers ‘Where the streets have no name’ en ‘With or without you’ die enorme wereldhits werden en het zwart-witte artwork van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn wat vervolgens altijd het image van de band is gebleven. De status die ze altijd tot de dag van vandaag hoog hebben gehouden. ‘U2 is er altijd geweest voor ons’… dat hebben we vaak gezegd in interviews afgelopen januari. En zo is het ook. Het begon rond 1983 toen ‘Sunday bloody sunday’ hun eerste hit werd. Daarna begon het echt te borrelen. In 1985 was hun optreden op het Live-Aid festival een van de meest indrukwekkende vertoningen…en een jaar daarna in 1986 was ‘Where the streets have no name’ de voorbode voor het album ‘The Joshua Tree’. Iedereen van onze leeftijd herinnert zich nog de clip waarin ze het nummer spelen op het dak van een gebouw in New York, waardoor beneden op straat honderden mensen op de been komen en het verkeer danig ontregelen tot ontsteltenis van de aanwezige verkeersregelaars.

Fascinerende anekdotes. Wij muzikanten smullen daarvan. Geniale marketing-trucs. Destijds gevolgd door honderden miljoenen fans van MTV. Er was nog geen youtube. Nog geen internet. Iedereen keek naar MTV. U2 werd de grootste pop-rock-band ter wereld. Vernieuwend qua songs, qua tekst, qua video’s. Alle pop-rockbands die daarna kwamen lieten zich inspireren door U2.
Gitaarsolo’s bestonden ineens niet meer. Liedjes kregen ineens hele andere structuren. Clips mochten ineens duister zijn in plaats van flashy. Ook wij waren destijds rockmuziek aan het maken. Onze band BlueBus werd sterk beïnvloed door U2. Het was achteraf te moeilijk om met die band in Nederland voet aan de grond te krijgen. De enige rockband die dat wel was gelukt destijds was Kane. En die deden dat eerlijk gezegd ook beter dan wij. Maar ook die leunden heel sterk op de sound van U2.

Toen we later met de 3JS aan ons tweede album ‘Kamers van m’n hart’ gingen werken en onze muziek wat meer ‘Pop’ werd, lieten we ook in de muziek van de 3JS de U2-invloeden terug komen. Het is altijd gebleven. Gitaarsounds van tegenwoordig zijn gewoon bedacht door U2-gitarist The Edge…en zo is het gewoon. Eerlijk is eerlijk.

Aangezien we al jaren tegen elkaar zeggen dat er ooit een keer een jaar moet komen dat we met de 3JS NIET in de theaters moeten gaan staan… besloten we dat dat het jaar 2017 moet gaan zijn. Wat sommige fans als heel jammer beschouwen is dus echt waar. In 2017 is er geen tour van de 3JS in de theaters. Dit gaan we echter wel ruimschoots goedmaken na de U2-tour…maar dat houden we wel nog even geheim. Het eerste deel van 2017 staat in het teken van The Joshua Tree. We gaan zo’n 35 theaters in Nederland aandoen in drie maanden tijd. Best een omvangrijke tour dus. We gaan ook enorm uitpakken tijdens die show want het moet echt spectaculair worden.

Het hele album ‘The Joshua Tree’ van de eerste tot de laatste noot. Aangezien dit album maar ongeveer drie kwartier duurt zullen we ook tussendoor verhalen en anekdotes vertellen over de muziek, de liedjes, de sounds, de clips. Voordat we met The Joshua Tree beginnen leiden we het in met een paar nummers waar het voor U2 mee begon en na The Joshua Tree doen we nog een greep uit de talloze hits die volgden vanaf 1997 tot vandaag. Geloof mij. Dit wordt een hele bijzondere, knallende show die je minstens 1 keertje moet zien volgend jaar.

KOOP NU TICKETS
U2 by 3JS