Door de jaren heen hebben we echt al talloze fotoshoots gedaan. Ondanks m’n slechte geheugen kan ik me elke fotoshoot nog herinneren….denk ik.

Fotoshoots zijn altijd een beetje noodzakelijk kwaad. Aan de ene kant hebben we er nooit zin in, aan de andere kant is het altijd wel te gek als we nieuwe foto’s hebben gemaakt met een goeie fotograaf. De ergernis over het feit dat we steeds bij aankondigingen van optredens de eerste persfoto tegenkwamen, met Jaap de Witte erop, terwijl die allang met pensioen was….enfin… we kunnen er een boek over schrijven.

Afgelopen januari speelden we bij Vrienden van Amstel. Daarover is alles al gezegd. Wat wel zeer opvallend was in de communicatie naar buiten toe was het fotomateriaal. Wij wisten zelf ook niet wie daarvoor verantwoordelijk was maar het was wel iedere keer ‘WAUW’, als we er weer eentje voorbij zagen komen op de Facebookpagina van VVA.  Wie was die fotograaf?

Hans-Peter van Velthoven heet de beste man. Bepaald geen onbekende in de scene. Wij hebben de meeste van onze shoots altijd gedaan met Stefan Schipper, die in principe een zelfde soort popfotograaf is. Nu wilden we voor de verandering eens iemand anders dus hebben we een paar weken geleden Hans-Peter gevraagd. We hadden foto’s nodig voor verschillende doeleinden.

Ten eerste is het sowieso altijd handig om nieuwe foto’s te hebben. Zometeen voor de nieuwe single, voor Caprera misschien. Nieuwe portretfoto’s omdat we er toch ieder half jaar weer iets anders uit zien. Daarvoor hebben we in de fotostudio van Volendam Music gewerkt voor een witte muur. Eerst snel nieuwe kleren gekocht en op het laatste moment langs de kapper gegaan. Altijd weer tricky vind ik. Als de kapper het haar ietsje te kort knipt dan is t wat mij betreft al verpest.

Maar dat ging gelukkig goed.

Hans-Peter vertelde ons tussendoor graag over de techniek van het fotograferen, wat altijd leuk  is natuurlijk. Bevlogen mensen. Ook vertelde hij over zijn jarenlange vriendschap met de heren van de band Muse en The Stereophonics…twee bands waar wij enorm fan van zijn. Hans-Peter fotografeert deze heren al sinds het begin van hun carrière, en wordt dus nog altijd gebeld wanneer Muse, zoals nu, de wereld over gaat met de grootste, meest spectaculaire live-show ever en The Stereophonics lieten hem zelfs voor de gein een paar akkoorden meespelen op de piano op hun nieuwe album dat binnenkort verschijnt.

Maar met evenveel bevlogenheid reisde hij die dag met de 3JS door Volendam.

We gingen naar Hotel Spaander, naar de prachtige ‘Captains-room’ waar we hele statige foto’s maakten in driedelige pakken, voor een nieuw kerstalbum en de bijbehorende promotie. Acoustic Christmas Volume 2 zit nu nog in onze hoofden maar moet dit najaar op cd gaan uitkomen. De foto’s ademen in ieder geval al de juiste sfeer uit. Andere fototechniek, andere sfeer, Hans-Peter vond t prachtig, dus t was goed.

Tenslotte gingen we naar Katwoude. De plek waar Jaap en Jenny vorig jaar trouwden. Daar langs de weg met het riet op de achtergrond maakten we hele stoere zwart-wit foto’s a la U2. Zoals fotograaf Anton Corbijn dat zo goed kan. Waarom U2 foto’s? Een aantal van jullie heeft het ondertussen al gezien. We gaan een U2 tour doen…… 

In de theaterboekjes wordt hiervoor al druk geadverteerd. Zoals gewoonlijk gebeurt dat altijd al een jaar van tevoren. Door onze fans is er ook al druk over gespeculeerd. Wijzelf willen het verhaal achter deze nieuwe tour echter nog even bewaren voor een volgende nieuwsbrief, aangezien we het er nog in een stuk of acht nieuwsbrieven over kunnen hebben. Maar het is dus een feit.