Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat wij in Dubai hebben opgetreden. We hebben er in ieder geval veel ruchtbaarheid aan gegeven op sociale media. Laten we ook eens gaan ‘vloggen’…zeiden we van tevoren tegen mekaar. En zo gezegd zo gedaan. Nu hebben onze vlogs niet echt een beeld gegeven van Dubai maar meer over de meligheid die heerste binnen ons clubje. Ach ja… daar draait het toch om op vakantie.

Voor de mensen die meer willen weten erover kunnen we nog wel even een verslagje doen:

Dubai is de meest bijzondere vakantiebestemming die er bestaat. Dat staat vast. In Dubai wonen ongeveer 2 miljoen mensen op een relatief kleine bebouwde oppervlakte. 2 miljoen inwoners en nog een miljoen toeristen die er door het jaar heen naartoe komen. Er wonen ongeveer 5000 Nederlanders. Allemaal zakenmensen, eventueel met hun gezinnen. Er is ook een Oranje-commitee dat contact onderhoudt tussen de Nederlanders aldaar en dat ook feestjes organiseert. Het oranje-feest is dus eigenlijk de Koningsdag in Dubai. Maar dan een week eerder als onze Koningsdag. Puur omdat ze voor dat feest ieder jaar een Nederlandse band of artiest willen laten overkomen uit Nederland en deze artiesten zijn tijdens Koningsdag vaak niet beschikbaar. Slim. Want wat maakt het uit om het een week eerder te vieren!?

Wij werden uitgenodigd en mochten met onze hele band plus manager plus geluidsman plus vrouwen overkomen voor een week. Met vijftien personen werden we in het luxueuze Fairmont Hotel ondergebracht en we hadden er zin in. Ik wilde het wel graag eens meemaken. Zoveel over gehoord maar je moet het met eigen ogen zien om het te geloven. Sterker nog….Als je het ziet is het nog steeds niet te geloven. Alles is goed in Dubai. Alles is splinternieuw. Alles is groter, hoger, beter, duurder en lekkerder dan ergens anders in de wereld… maar alles is wel kunstmatig.

Veertig jaar geleden was er nog helemaal niks. Alleen maar woestijn met kleine woestijn-dorpjes. Dubai lag aan het water. De Sjeiks waren schathemelrijk door de olie-industrie. Vele miljarden werden er jaarlijks verdiend en ze besloten dat geld te investeren in iets duurzaams. Mocht de olie ooit op raken. Zeer slim bedacht. In veertig jaar tijd, en vooral in de laatste vijfentwintig jaar werd in een razend tempo dit land van de toekomst gebouwd. Ik weet niet hoeveel wolkenkrabbers er staan maar het lijken er net zoveel als in New York te zijn. Maar dan allemaal splinternieuw. Ook evenveel auto’s, maar dan allemaal splinternieuw. Er rijden ook zoveel Ferrari’s, Lamborghini’s, Aston Martin’s en Porsches…dat we op een gegeven moment niet eens meer omkeken als er weer vier auto’s van een half miljoen voor ons hotel geparkeerd stonden. Het gaat boven je pet allemaal. Het is net zo’n animatie-film over de toekomst. ‘Zo zal de wereld eruit zien in 2100’. Zoiets. Gaat niet gebeuren hoor. Want de meeste grote wereldsteden hebben de toeristenstroom te danken aan het culturele erfgoed en het enige wat ontbreekt in Dubai is cultuur. Alles maar dan ook alles is kunstmatig aangebracht. Als de planten en grasvelden per ongeluk twee dagen geen water krijgen zijn ze weg. Verbrand. In de wintermaanden (30 graden) worden er vogels in Dubai losgelaten. Voor het plaatje. Die vallen in de zomermaanden (45 graden) dood neer van de warmte dus worden er die winter erna weer nieuwe vogels ‘ingevlogen’. Er wordt zelfs af en toe kunstmatig regen opgewekt. Vraag me niet hoe het precies werkt maar het kan. Met geld kan alles. Dat is wat in Dubai overduidelijk wordt. Er bestaat ook geen grens aan decadentie. Hotels met kamers van 5000 euro per nacht. Het gebeurt.  Dus dat is ook waar je als toerist rekening mee moet houden. Je moet een hele grote zak geld meenemen. Geen low-budget opties in Dubai. Maar dat hoefden wij dus niet want we waren uitgenodigd door de Nederlandse enclave om te komen spelen. We wisten natuurlijk niet wat we moesten verwachten maar op de dag van het feest kwamen op het Dubai-Golf-terrein daadwerkelijk een krappe duizend Nederlanders bij elkaar op een prachtig in elkaar gezette festivalgrond met poffertjeskramen, stroopwafelkramen, kroketten en frikandellenkramen en bierkramen van Heineken. Thuiskomen. En een gigantisch podium met prachtig licht en een futuristische achtergrond van wolkenkrabbers. We hadden drie sets ingestudeerd. Eigen nummers maar ook een groot aantal covers omdat we wisten dat het grootste gedeelte van de bezoekers ons helemaal niet kende. Het werd een groot feest dat voor ons tot half 3 ’s nachts duurde. De dag erna werden we nog, voordat we ’s avonds laat naar het vliegveld moesten vertrekken, uitgenodigd bij een van de organisatoren. Zij hadden een heerlijke barbecue geregeld met alles erop en eraan. Heel gastvrij zijn we behandeld en de verhalen bleven steeds even fascinerend. Het zijn allemaal gelukzoekers in feite, die in Dubai fortuin maken om ooit weer terug te keren naar Nederland. Dat is een vaststaand gegeven. Dat is zelfs verplicht. Dubai doet niet aan pensioenen, uitkeringen en oudedagvoorziening. Als je in Dubai uitgewerkt bent moet je het land verlaten en terug naar waar je vandaan kwam. Denk er maar eens over na. Fascinerend. Het gaat boven je pet. Ik ben blij dat ik het gezien heb en erover mee kan praten nu. En als ik ooit kinderen heb ga ik misschien ook wel in een koude januari een weekje in zo’n hotel dat precies lijkt op een resort langs een Thaise rivier met dicht in de buurt het grootste waterpretpark ter wereld. Want het is er wel altijd mooi weer en het tijdverschil is maar twee uur. Dat is ideaal.

Of misschien worden we volgend jaar wel weer uitgenodigd door het Oranje-commitee. Graag.

Nou…. Doehoeoeoe Baaaahaaaaiiii