We hebben het er de laatste maanden heel veel over gehad, en zullen het er ook nog wel even over hebben. Onze huidige theatershow ‘7’. Om precies te zijn tot en met 20 mei. ‘Dan ben je toch jarig Jaap’? Dat klopt. Op mijn verjaardag sluiten we de tour af in ’s Hertogenbosch nadat we 4 maanden lang met misschien wel onze mooiste theatershow tot nu toe door heel Nederland zijn gereisd. Dus ik ben weer niet op mijn verjaardag!! We zijn het inmiddels ook wel gewend dat we er vaak niet zijn op feestjes. Laatst op kerstavond hadden we nog een fantastische avond in het Isala theater in Capelle aan de Ijssel waardoor we helaas niet samen waren met onze families. Ook Jan Dulles vierde zijn verjaardag laatst op een podium. Mijn vrouw was jarig toen we afgelopen april aan de hand van Terre des Hommes een vluchtelingenkamp binnenreden net onder Beiroet. En mijn kinderen waren laatst de sinterklaascadeautjes aan het uitpakken toen wij bij een albumpresentatie van onszelf in de Voorste Vennen in Drunen aanwezig waren. Misschien dat we onze families gewoon eens moet uitnodigen in het theater op dit soort dagen!! We nemen de feestjes gewoon mee op tour…

Nee mensen, het is geen klaagzang. Ik werd vanmorgen wakker nadat we gisteravond te gast waren bij de BUMA awards, en op de een of andere manier werd ik er zo door getriggerd dat ik me weer realiseerde hoe ongelooflijk cool en leuk het is om door het bedenken en maken van muziek je leven in te kunnen vullen. Het is de rode draad in onze levens. En natuurlijk gaat er niets boven m’n gezin, maar ook daar speelt muziek gelukkig een grote rol. Ik voelde me gewoon bevoorrecht dat we een klein deeltje uit mogen maken van al die mensen die op een creatieve manier bezig zijn met het maken van muziek in al zijn vormen. Doordat we al een jaar als malloten aan het werk zijn hebben we de tijd niet gehad om te kunnen genieten van dingen, omdat we van het een in het ander rollen. Maar toen ik gisteren al die mensen die uitgenodigd waren op de BUMA awards zag, en besefte dat we allemaal 1 gemeenschappelijk doel hebben, gaf me dat zo’n enorme boost van energie, dat ik vandaag nog steeds loop te stuiteren. Boudewijn de Groot en Herman van Veen werden terecht onderscheiden voor hun bijdrage aan de muziekcultuur in Nederland en we kregen een compilatie voorgeschoteld op beeld, met daarop te zien hun imposante loopbanen. Nou gaan we dat soort prestaties nooit evenaren, maar het maakte me wel trots dat we in de slipstream van dat soort grootheden dezelfde dingen ondernemen met als belangrijkste overeenkomst het spelen in de theaters met muziekprogramma’s. Toevallig spelen er van onze band(s) 2 mensen in de huidige theatertour van Boudewijn. Nick Bult en Wilbrand Meischke maken momenteel deel uit van zijn band. Hierdoor weten we hoeveel tijd zij hebben uitgetrokken voor de repetities van die shows. Dat was voor ons wel een soort schrikmomentje…..

De hele voorbereiding van onze theatertournee is namelijk verloren gegaan aan drukte. Na onze kersttournee MOESTEN we met vakantie omdat we compleet uitgeblust waren. Tussen kerst en oud en nieuw had ik nog 5 dagen om het soloalbum van Simon Keizer af te ronden, ik heb dat namelijk mogen produceren. In deze zelfde 5 dagen zaten ook 2 studiodagen om een begin te leggen aan het nieuwe binnenkort te verschijnen studioalbum van onze Vlaamse vriend Bart Herman. Ook dat produceer ik. Vanuit de studio zijn we het vliegtuig ingestrompeld. Aangrenzend aan het einde van de vakantie kwam het prachtige vrienden van Amstel om de hoek kijken. Zo’n evenement slokt je compleet op. Voor we het in de gaten hadden was het 30 januari en stonden we letterlijk aan de vooravond van onze nieuwe tournee. Ergens tijdens onze vakanties hebben we in een vlaag van creativiteit geroepen dat het misschien mooi zou zijn om het podium in te vullen met 7 banieren en een horizondoek zodat we wat diepte konden creeren. En we hadden een concept setlist die we ook tussentijds hebben gemaakt. Meer ideeën waren er simpelweg niet. We hebben hiermee ook (ongewild) best een groot risico genomen. Het is niet zo dat we tijdens deze weken niet met de theatershow bezig waren in onze hoofden, dat gaat natuurlijk gewoon door. Maar echt samenzitten en ideeën opperen zoals we dat normaal doen is er gewoon bij ingeschoten. Des te trotser maakte het ons toen we tijdens de repetitie in Heerhugowaard het theater binnenkwamen en zagen dat ons ENIGE idee met behulp van ons fantastische vaste verhuurbedrijf Triple een schot in de roos bleek te zijn. Niet alleen hadden we met de 7 banieren een leuke symbolische link met onze 7e tour en ons 7e album, het bleek ook ontzettend veelzijdig te zijn waardoor we eigenlijk meer dan ooit in staat zijn waren grote hoeveelheid sferen neer te zetten qua licht. En omdat we ons nieuwe album met onze vaste band voor het grootste gedeelte live hebben ingespeeld, bleek het spelen van het nieuwe repertoire een makkie.

Onze nieuwe liedjes zijn een genot om te spelen. Het enige struikelblok waren de bindteksten/verhalen die we altijd vertellen. We hebben deze dichtbij onszelf gevonden door persoonlijke verhalen te vertellen die raakvlakken hebben met de liedjes die we spelen. Gewoon eerlijke verhalen. Op de een of andere manier bleek een deadline ons wederom de juiste richting in te duwen. Wij moeten gewoon niet zo lang denken over dingen.

De komende 3 maanden prijzen we onszelf bij ieder optreden gelukkig. We mogen doen dat wat we het allerliefste doen. We hebben een ongelooflijk trouwe achterban die net als wij van muziek houdt, en dat ook bewijst door ons al jaren te steunen en te bezoeken. Veel van deze mensen hebben we door de jaren heen leren kennen tijdens de vele signeersessies die we hebben gedaan na de theateroptredens. We zijn ook een beetje familie geworden met deze achterban wat het vele ‘van huis zijn’ een heel stuk makkelijker maakt. Het is gewoon een genot om van huis te vertrekken in de wetenschap dat we een prachtige show gaan neerzetten in het theater. En nee, dat zijn niet onze woorden maar die van jullie. We spenderen veel tijd aan het lezen van reacties op alle social media die we kunnen raadplegen. Blijf dat doen! Bedankt in ieder geval voor jullie komst naar de theaters.