VVA_2016We hebben het lang stil moeten houden. Op verzoek van de organisatie. De line-up van VVA wordt de laatste jaren stil gehouden tot twee weken voor het festival. Dat is een luxe die ze zichzelf kunnen permitteren omdat de kaartjes toch al een jaar van tevoren uitverkocht zijn.

De line-up is de eerste verrassing voor de bezoeker. Naast de decors, de aankleding van de DRIE podia in de Ahoy. En dan is er nog de nieuwe jaarlijkse traditie: Het ‘Helden van Amstel’-blokje. Wie doet er dit jaar een eerbetoon aan een van z’n helden. De afgelopen jaren passeerden een paar zeer bijzondere eerbetonen de revue. Nick&Simon die jaren geleden al op een zeer bijzondere manier The Beatles eerden, Di-rect met hun eigen bijzondere interpretatie van The Rolling Stones en Waylon die het repertoire van Michael Jackson nailde. Dat waren wel de favorieten wat mij betreft. En nu moest er een Heldenblok komen die daar mogelijk nog overheen kan. Qua energie dan.

Coldplay was vorig jaar al aan de beurt geweest. Dus in de categorie super-bands dachten wij al een hele tijd aan U2. En zo werden wij, de 3JS, voor dit jaar benaderd voor een blokje met nummers van U2. U2 is een band waar wij al sinds de jaren dat we met ons Bluebus-Project bezig waren heel erg tegenop kijken. Dat is nooit overgegaan. U2 is er altijd geweest. Sinds begin jaren tachtig. De eerste ‘doorbraak’ tijdens het Live Aid concert en even later het album The Joshua Tree, wat toch wel gerekend mag worden tot een van de grotere klassiekers uit de popgeschiedenis.

De songstructuren, de soundscapes van producers Brian Eno en Daniel Lanois, de onmiskenbare gitaarsounds en effecten waar gitarist The Edge een patent op heeft en dan de teksten, de toegewijde zang en charismatische performance van zanger Bono… alsof z’n leven ervan afhing… U2 was vernieuwend op al die vlakken. Vele pop-rockbands uit de 80’s, 90’s en 00’s zoals Coldplay, The Script maar ook onze eigen Kane waren zichtbaar en duidelijk hoorbaar sterk beïnvloed door U2. Al deze wereldbands…maar ook Bluebus dus….en later de 3JS. Een leek zal het niet horen maar een kenner zal duidelijk de gitaarsounds en effecten van The Edge af en toe herkennen in onze liedjes en ook productietrucs die Brian Eno en Lanois gebruiken hebben we vaak proberen te benaderen. Zij waren de uitvinders en de rest van de wereld mag het recyclen… zoals ook Coldplay dat doet. En eens in de vijf/zes jaar komen ze dan nog een keer langs om te laten zien wie de bazen ook alweer zijn. Net als The Rolling Stones.

Dit jaar bij de Vrienden van Amstel…. J3 doen U2.

Negen shows in tien dagen. Tien dagen lang zijn de Ahoy en de omringende hotels bezet door artiesten en andere Vrienden van Amstel. Want als je een echte Vriend van Amstel bent dan kun je niet met de auto terug rijden. Wij slaan ons kamp op in Rotterdam en wensen iedereen die komt kijken veel plezier. De mensen die geen kaartje hebben kunnen het volgende week donderdag live op tv zien.