De Zomer van 2016 Voorbij

Als de weermannen op tv op een gegeven moment niet eens meer de moeite doen om positief te zijn maar het weer staan aan te kondigen met een gezicht van: ‘Ja, eigenlijk heb ik er zo ook geen zin meer in’…en vervolgens op dinsdag zeggen dat er komend weekend eindelijk drie dagen van 25 graden aan zitten te komen terwijl ze in hun achterhoofd weten dat de kans op die drie mooie dagen eigenlijk maar 10% procent is. Als het in de eerste week van augustus op een dag kouder is dan in de week voor kerstmis en er die nacht vorst aan de grond wordt geconstateerd in delen van het land. Als de juni-maand al werd uitgeroepen tot ‘natste juni uit de geschiedenis’….en juli en augustus doen er nog een paar flinke scheppen bovenop…

Ook dan kun je praten over een memorabele zomer. ‘De slechtste zomer van je leven. Zomer 2016’…dat heb ik een paar keer gedacht toen. Totdat de zomer begon ergens in de laatste week van augustus en doorging tot oktober. Dat maakte m nog memorabeler.

We zullen m nooit vergeten. Je moet maar zo denken: Er waren ook partijen die er voordeel uit haalden dat het zulk slecht weer was. De fabrieken die poncho’s en regenlaarzen produceren bijvoorbeeld.. die hadden een topjaar. Er zijn veel last-minutes geboekt. De bioscopen en musea hebben lekker gedraaid. En de 3JS hebben lekker gewerkt.

Wij hebben namelijk twee maanden achter mekaar aan een kerstalbum gewerkt. De laatste vier weken heel intensief in de studio. Eerste weken hadden we nodig om liedjes te schrijven. We wisten niet precies wat we wilden maken…ja…kerstliedjes.. maar wat voor kerstliedjes? We hadden een half jaar geleden al een lijstje gemaakt met leuke covers. Een stuk of 12 opties hadden we. Ook liedjes uit onze vorige kerstshows. Maar we wilden ook een aantal nieuwe liedjes proberen te maken. Allemaal in een bepaalde stijl. De Keltische/Ierse stijl, die ons niet vreemd is geweest de afgelopen jaren.

Gelijk al in de eerste week van het schrijfproces bleek dat we eigenlijk heel veel goeie ideeën hadden voor nieuwe kerstliedjes. Verrassend leuk. Sfeervol. Na twee weken hadden we 7 nieuwe liedjes bedacht waar nog teksten voor geschreven moesten worden. Samen met Jaap de Witte hebben we onszelf opgesloten en zijn we echt van 9 tot 5 teksten gaan schrijven in de twee weken die volgden….en het lukte. Alles in het Engels.. Alles naar volledige tevredenheid. We zijn nogal kieskeurig wat teksten betreft. In het Nederlands maar ook zeker in het Engels. Ondanks dat Engelse teksten voor een Nederlands luisterpubliek minder belangrijk zijn dan Nederlandse teksten, kunnen wij het slecht over ons hart verkrijgen om te vervallen in standaard tekstregels. Dat wordt al veel te vaak gedaan. We houden veel teveel van de mooie teksten van Leonard Cohen, Jackson Browne, Neil Young, Eddie Vedder en vele andere helden, om er zelf met de pet naar te gaan gooien. Dit ondanks dat kerst en kerstmuziek van cliche’s aan elkaar hangen. Laten we zeggen dat we de juiste balans hebben gevonden.

Acoustic Christmas Volume 2 moest, net als het vorige album, in één keer met hetzelfde bandje in dezelfde studio-ruimte opgenomen worden. Voor het eerst durfden we het aan om de hele plaat op te nemen in onze eigen Votown Studio. Dat hadden we nooit eerder aangedurfd maar sinds we producer Attie Bauw als vriend hebben, en die zei dat ie dat experiment wel aandurfde met ons, trokken we deze stoute schoenen aan. Het is namelijk een experiment. Het is een technisch verhaal waar ik niet diep op zal ingaan maar tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk dat een band in 1 ruimte zit met microfoons eromheen, en de liedjes in één keer opgenomen worden. Als een van de bandleden namelijk een minuscuul foutje maakt dan moet de opname steeds weer opnieuw. Daarom maken studio’s dankbaar gebruik van de techniek om ieder instrument apart op te nemen. Daarom en om nog een aantal redenen waarmee ik jullie niet zal vermoeien.

Wat alleen nog maar weinig voorkomt op albums van tegenwoordig is de warmte en de charme van een akoestische band, met instrumenten die doorklinken in de microfoons van de andere instrumenten, die op elkaar reageren en geleidelijk aan ietsje sneller gaan spelen omdat het liedje daar op dat moment om vraagt. Ze trekken elkaar vooruit en zwepen elkaar op. Zoals dat vroeger ook ging toen er qua techniek nog geen betere mogelijkheden waren in de studio’s. 

Nu begin ik evengoed technisch te lullen… maar zo klinkt ons nieuwe album dus. In de basis. Na die opnames met onze eigen vaste band: Ton, Arjen en Wilbrand en wij drieën, aangevuld door Tren van Enckevort van Rowwen Heze op accordeon die ook met alle nummers heeft meegedaan, was het de beurt aan Emil Szarkowicz om er dat extra sfeer-element aan toe te voegen met zijn viool en op 1 nummer ook de klarinet. Na Emil zijn we de definitieve zangpartijen op gaan nemen. Leadzang van mij, en ook Jan de Witte heeft een nummer voor z’n rekening genomen. En heel veel koorwerk… want dat is ook een typisch kerst-element. En niet te vergeten de sleighbells en de kerstklokken. Dit heeft ook nog bijna twee weken geduurd maar al met al hebben we dit album in een recordtijd gemaakt. En, nogmaals, we zijn er zo blij mee dat ik eigenlijk al wekenlang in de auto aan het luisteren ben naar het eindresultaat.

Met die laatste warme dagen was dat een beetje vreemd voor mensen die naast mijn open raam voor een stoplicht kwamen te staan. Maar ik kon het niet helpen. De kerst kan voor mij beginnen. Ik heb de kribbe al een beetje vooraan gezet op de zolder zodat ik er snel bij kan als de eerste nachtvorst zich weer aandient. Nee hoor… dat is niet waar. Kerst hoeft er nog niet snel aan te komen van mij. In het najaar staat er nog veel teveel op de agenda. Leuke shows met Jan Smit, clubshows, opnames voor de U2-tour, schrijfsessies voor een nieuw album dat we volgend jaar willen uitbrengen met onze nieuwe platenmaatschappij. Kortom… het jaar is nog lang niet om en de 3JS-trein gaat weer in volle vaart van start.

By |2016-10-27T20:51:42+00:0024 oktober 2016|Blogs|10 Comments

About the Author:

Jan Dulles

10 Comments

 1. Tabby May 25 oktober 2016 om 11:05 - Antwoorden

  Met een grijns van oor tot oor heb ik je stukje weer gelezen Jan. Wanneer breng je een boek uit met je schrijfsels? Heerlijk leesvoer! En ik kan niet wachten op die nieuwe kerstcd! Keltisch/Ierse stijl… als ik ‘m al niet sowieso had willen hebben, dan nu helemáál! Thanks, kom maar op met die sleighbells ringing… <3

 2. Esther 25 oktober 2016 om 11:14 - Antwoorden

  Oh ik ben echt zo benieuwd naar het album. Heb nu al zin in de Kerst.

 3. Ilonka 25 oktober 2016 om 11:36 - Antwoorden

  Als je met zoveel toewijding een album maakt, dan moet het wel prachtig worden. Ik ben nooit zo vroeg al bezig met kerst, maar kan nu niet wachten op dit album! Mooi dat Jan de Witte ook een nummer zingt, hij heeft ook zoveel kwaliteiten. Ik ga het album meteen bestellen!

 4. Anja 25 oktober 2016 om 12:42 - Antwoorden

  Als je met zoveel liefde en warmte over de bijzondere totstandkoming spreekt, moét het wel een prachtig album zijn geworden! Hoewel kerst van mij nog even mag wegblijven, kan ik bijna niet wachten totdat AC volume II op cd en iTunes verschijnt! Bedankt Jan voor je mooie verhaal!

 5. Tine 25 oktober 2016 om 12:43 - Antwoorden

  Jan, wat heb je weer een fijn stukje geschreven om te lezen. Hier krijg ik al een heerlijk gevoel bij. Top om te lezen dat Jaap de Witte ook weer zijn bijdrage heeft geleverd. Wat hebben jullie het druk en wat zijn wij blij dat wij daar van mogen mee genieten !!! En volgend jaar een nieuw album………..Fijn !!! Ik ben er klaar voor om in te stappen in jullie trein…….

 6. Gonnie 25 oktober 2016 om 14:20 - Antwoorden

  Mooi verhaal Jan en wat een prachtig nieuws allemaal. Ik verheug me erg op jullie nieuwe kersalbum met de warmte en charme van de akoestische band. Ben erg benieuwd naar de teksten van jullie zelf geschreven nummers. Geweldig dat het in Keltisch/Ierse steil is; past jullie goed en past ook bij de Kerst. Kaartjes voor de Kersttour en de U2 tour liggen al een tijdje in de la dus dat komt goed. Gefeliciteerd met jullie nieuwe platenmaatschappij en heel veel succes en vooral plezier met alles. Ik ga jullie zien en horen!!

 7. Simone 25 oktober 2016 om 18:56 - Antwoorden

  Heerlijk zoals je schrijft ik zit regelmatig met een grijns op mijn gezicht. Kerst is eigenlijk helemaal niet aan mij besteed maar toch flikken jullie het weer om mij zelfs te doen uitkijken naar de decembernaand. Net als naar al die mooie dingen die daarna ongetwijfeld weer gaan komen waarvoor nu al mijn dank.

 8. Karina 25 oktober 2016 om 20:53 - Antwoorden

  Wat mooi geschreven weer! Dat “boek”in vorige reactie, vind ik ook prima idee! Helaas ben ik geen fan van kerstliedjes, dus de kersttour sla ik over,
  Maar kan niet wachten tot 3 dec, Fletcher, Nieuwegein! En kerst cd mag natuurlijk niet ontbreken in onze 3Js collectie, dus die kopen we wel haha!
  En ook ik kan niet wachten op cd nr 8! X

 9. Yvonne 30 oktober 2016 om 09:13 - Antwoorden

  …..’De slechtste zomer van je leven. Zomer 2016’. Die zomer ga ik zeker nooit vergeten. Maar niet vanwege het slechte weer. Het was de eerste zomer zonder mijn lief. Zoals alles dit jaar de eerste keer is. Straks de eerste keer Kerstmis alleen. Jullie zongen het al eerder ‘muziek zal me redden altijd’. En zo ga ik door. Ik verheug me op het nieuwe kerstalbum. In de kamer staat straks een mooi versierde kerstboom met daaronder de stal, die ik als kind van mijn ouders heb gekregen. Gordijnen dicht, kaarsen aan, jullie kerstmuziek en al mijn herinneringen…. Zo maken we er mooie dagen van en zal nieuwsgierigheid naar 2017 mijn gids zijn.

 10. Ellen 15 december 2016 om 13:55 - Antwoorden

  Hoi allemaal, ik ben al 2 dagen volop aan het genieten van de kerst CD. Heerlijk die Keltisch / Ierse stijl, Mooie nummers hebben julle gemaakt zeg, kippenvel bij “tell me your story”.
  Fijne Kerst!

Laat een reactie achter

X