Uit de oude doos

Voor deze rubriek heb ik vandaag een foto uitgekozen uit 2008. Wat ik hieronder beschrijf is een opsomming van de vraag die ik mezelf stel tijdens het kiezen van de foto. ‘Wat komt er NU in je op bij het zien van de foto?’.

We zaten middenin 1 van de drukste zomers uit onze levens. Dit kwam door de vele optredens, en door de opnames van ons 2e album ‘Kamers van m’n Hart’. We moesten de opnames eind juli 2008 inleveren bij Gordon Groothedde zodat hij de plaat kon afmaken qua mixage. Omdat het album ‘Watermensen’ in delen is opgenomen waren wij nog niet helemaal gewend aan het opnemen van albums in 1 tijdsbestek en met meer dan 10 liedjes. Het viel zwaar tegen. Ook omdat we op studiodagen vaak moesten optreden. Er kwam totaal geen lijn in.

Uiteindelijk kwam het goed. 1 dag voordat we zouden vertrekken naar Spanje voor de opnames van de 2e editie van de Zomer Voorbij rondden we uiteindelijk het album af. Dit was ergens in de 3e week van augustus. Te laat, maar nog net op tijd om problemen voor te zijn. De volgende dag vertrokken we naar Malaga. Wij zouden los van de rest eerst een clip gaan schieten in het Sierra Nevada gebergte. De clip van ‘Hou van Mij’.

Toen we s’ avonds aankwamen in het hotel openden we nog snel even de koffers van de gitaren om deze weer terug te brengen op stemming ivm de vliegreis. Dit is altijd aan te raden ivm de temperatuur en de droogte in het ruim van een vliegtuig. Door koude en droogte krimpt het hout waardoor de spanning op de snaren toeneemt. Normaal moet de gitaar dit kunnen houden maar voor de zekerheid is het altijd beter de spanning wat te verminderen.

Dit was ik echter bij 1 van mijn gitaren vergeten te doen. De rode Gretsch 6120 die we deze zomer hadden gekocht om wat kleur te geven op het nieuwe album kwam met een gebroken kop uit de koffer vandaan. Dit was ook de gitaar die ik speciaal had meegenomen naar Spanje om te gebruiken tijdens de opnames. Flinke domper. Uiteindelijk hebben we de gitaar met veel tape opgelapt zodat de foto’s in ieder geval konden worden geschoten. Omdat wij 1 dag eerder waren vertrokken konden ze vanuit Volendam nog een nieuwe gitaar meenemen.

Samen met zangeres Lesley van der Aa vertrokken we de volgende ochtend richting het absurd hete bergplateau waar de clip geschoten werd. Lesley figureerde in deze clip. Het was 40 graden in de middag en als er niet geschoten werd waren we aan het schuilen onder een paraplu. In deze clip zie je Jaap de Witte nog schitteren met een ladder in z’n hand. We zijn er tot op de dag van vandaag nog niet uit wat de functie van de ladder was maar het zag er wel lekker gek uit. We hebben hier nog foto’s geschoten die zijn gebruikt in het cd-boekje en op wat singles. Achteraf gewoon een pagina uit een jongensboek, het was destijds niet standaard dat we naar het buitenland gingen om een clip op te nemen.

Het resultaat mocht er zijn. 2 dagen later schoven we aan bij Giel Beelen die zijn programma presenteerde vanaf onze boot. De single ging daar in premiere. Een prachtige aftrap van ons 2e album die een paar maanden later zou verschijnen. Hou van Mij zou door veel van onze fans in het hart worden gesloten en is vaak bestempeld als 1 van de mooiste liedjes van ons.

Mooie herinnering…..

By |2016-10-25T12:36:56+00:0023 mei 2016|Blogs|6 Comments

About the Author:

Jaap Kwakman

6 Comments

 1. Astrid 23 mei 2016 om 16:19 - Antwoorden

  Voor altijd de aller mooiste.
  X

 2. Colinda 23 mei 2016 om 17:52 - Antwoorden

  Een legendarisch 3JS-nummer, die met de jaren live enkel maar mooier wordt ook nog. Leuke blogs uit die oude doos!

 3. Anja Mostert 23 mei 2016 om 17:55 - Antwoorden

  Heerlijk deze herinneringen … En ondanks alle stress: een geweldig nummer en een prachtige (en door de ladder van Jaap, komische) clip! Ik was meteen onder de indruk van her nummer en ben dar nog steeds…Bedankt voor deze ‘uit de oude doos’!

 4. Marjolein 23 mei 2016 om 23:38 - Antwoorden

  Oh mannen!!

  Dit is en blijft, met op kleine afstand GIHL, mijn absolute nr 1!!
  Zo leerden ik jullie kennen en gelijk helemaal wijs van jullie teksten.
  Thanks!! Xx

 5. Hetty Buijs 24 mei 2016 om 07:27 - Antwoorden

  Men waar blijft de mooie tijd, het was toen een hele mooie tijd! Jullie samen en alles om jullie heen snel zo te zien groeien. En de mooie nummers die er werden gemaakt waar dit ook nog steeds 1 van de favoriete is. En dat er zoveel gebeurde. En uiteraard nu nog steeds… We volgen het nu steeds meer op een afstand, maar vergeten nooit wat een mooie tijd het toen allemaal is geweest om als liefhebbers 😉 bij veel van die leuke en mooie momenten te zijn geweest. We komen vast weer een keer voorbij, want oude liefde roest écht niet en met het U2 by the 3 Jees ja daar wil IK echt wel heen. Dus er zijn weer mooie momenten voor in de toekomst om te komen luistern! Mannen zet ,m op! En tot ergens weer een keer in de theaters!! Groetjes van ons Hetty en Willem

 6. Anita Rosenberg 31 augustus 2016 om 22:56 - Antwoorden

  Mijn mooiste en meest ontroerende ervaring met de muziek van de 3JS staat in het boek dat ik heb geschreven over alle perikelen rondom het ziek zijn en het overlijden van mijn vader, en onlangs in eigen beheer heb uitgegeven. In de epiloog schrijf ik:

  Het is vandaag 5 januari 2016 en op de kop af twee jaar geleden dat mijn vader mij verliet. Net als vorig jaar ben ik niet intens verdrietig, maar knaagt er toch een bepaald gemis aan mijn hart. Ik moet die dag boodschappen doen en besluit mezelf na afloop te verwennen met een mooie bos bloemen, bij wijze van opkikkertje. Terwijl ik door de supermarkt loop hoor ik een nummer van de 3JS dat wel speciaal voor mij en voor deze dag geschreven lijkt te zijn. Ik ben een groot fan van hun muziek, vandaar dat ik de orenstrelende stem van zanger Jan Dulles direct herken. Het nummer dat ze zingen heet Voor eens en altijd, en de zin: ‘waar je ook gaat of staat, ik verlaat je nooit’ is precies hetgeen wat ik op dat moment nodig had om te horen. Getroost verlaat ik de supermarkt, koop een grote bos bloemen en besluit ter plekke mezelf vanaf nu ieder jaar op deze dag zo’n mooi boeket kado te doen.

  Dit wil ik graag met jullie delen. Lieve 3JS, ik hoop dat jullie dit lezen en je realiseren hoezeer jullie mensen kunnen troosten met jullie muziek.

Laat een reactie achter

X