En we zijn begonnen… Tour 7

We hebben het er de laatste maanden heel veel over gehad, en zullen het er ook nog wel even over hebben. Onze huidige theatershow ‘7’. Om precies te zijn tot en met 20 mei. ‘Dan ben je toch jarig Jaap’? Dat klopt. Op mijn verjaardag sluiten we de tour af in ’s Hertogenbosch nadat we 4 maanden lang met misschien wel onze mooiste theatershow tot nu toe door heel Nederland zijn gereisd. Dus ik ben weer niet op mijn verjaardag!! We zijn het inmiddels ook wel gewend dat we er vaak niet zijn op feestjes. Laatst op kerstavond hadden we nog een fantastische avond in het Isala theater in Capelle aan de Ijssel waardoor we helaas niet samen waren met onze families. Ook Jan Dulles vierde zijn verjaardag laatst op een podium. Mijn vrouw was jarig toen we afgelopen april aan de hand van Terre des Hommes een vluchtelingenkamp binnenreden net onder Beiroet. En mijn kinderen waren laatst de sinterklaascadeautjes aan het uitpakken toen wij bij een albumpresentatie van onszelf in de Voorste Vennen in Drunen aanwezig waren. Misschien dat we onze families gewoon eens moet uitnodigen in het theater op dit soort dagen!! We nemen de feestjes gewoon mee op tour…

Nee mensen, het is geen klaagzang. Ik werd vanmorgen wakker nadat we gisteravond te gast waren bij de BUMA awards, en op de een of andere manier werd ik er zo door getriggerd dat ik me weer realiseerde hoe ongelooflijk cool en leuk het is om door het bedenken en maken van muziek je leven in te kunnen vullen. Het is de rode draad in onze levens. En natuurlijk gaat er niets boven m’n gezin, maar ook daar speelt muziek gelukkig een grote rol. Ik voelde me gewoon bevoorrecht dat we een klein deeltje uit mogen maken van al die mensen die op een creatieve manier bezig zijn met het maken van muziek in al zijn vormen. Doordat we al een jaar als malloten aan het werk zijn hebben we de tijd niet gehad om te kunnen genieten van dingen, omdat we van het een in het ander rollen. Maar toen ik gisteren al die mensen die uitgenodigd waren op de BUMA awards zag, en besefte dat we allemaal 1 gemeenschappelijk doel hebben, gaf me dat zo’n enorme boost van energie, dat ik vandaag nog steeds loop te stuiteren. Boudewijn de Groot en Herman van Veen werden terecht onderscheiden voor hun bijdrage aan de muziekcultuur in Nederland en we kregen een compilatie voorgeschoteld op beeld, met daarop te zien hun imposante loopbanen. Nou gaan we dat soort prestaties nooit evenaren, maar het maakte me wel trots dat we in de slipstream van dat soort grootheden dezelfde dingen ondernemen met als belangrijkste overeenkomst het spelen in de theaters met muziekprogramma’s. Toevallig spelen er van onze band(s) 2 mensen in de huidige theatertour van Boudewijn. Nick Bult en Wilbrand Meischke maken momenteel deel uit van zijn band. Hierdoor weten we hoeveel tijd zij hebben uitgetrokken voor de repetities van die shows. Dat was voor ons wel een soort schrikmomentje…..

De hele voorbereiding van onze theatertournee is namelijk verloren gegaan aan drukte. Na onze kersttournee MOESTEN we met vakantie omdat we compleet uitgeblust waren. Tussen kerst en oud en nieuw had ik nog 5 dagen om het soloalbum van Simon Keizer af te ronden, ik heb dat namelijk mogen produceren. In deze zelfde 5 dagen zaten ook 2 studiodagen om een begin te leggen aan het nieuwe binnenkort te verschijnen studioalbum van onze Vlaamse vriend Bart Herman. Ook dat produceer ik. Vanuit de studio zijn we het vliegtuig ingestrompeld. Aangrenzend aan het einde van de vakantie kwam het prachtige vrienden van Amstel om de hoek kijken. Zo’n evenement slokt je compleet op. Voor we het in de gaten hadden was het 30 januari en stonden we letterlijk aan de vooravond van onze nieuwe tournee. Ergens tijdens onze vakanties hebben we in een vlaag van creativiteit geroepen dat het misschien mooi zou zijn om het podium in te vullen met 7 banieren en een horizondoek zodat we wat diepte konden creeren. En we hadden een concept setlist die we ook tussentijds hebben gemaakt. Meer ideeën waren er simpelweg niet. We hebben hiermee ook (ongewild) best een groot risico genomen. Het is niet zo dat we tijdens deze weken niet met de theatershow bezig waren in onze hoofden, dat gaat natuurlijk gewoon door. Maar echt samenzitten en ideeën opperen zoals we dat normaal doen is er gewoon bij ingeschoten. Des te trotser maakte het ons toen we tijdens de repetitie in Heerhugowaard het theater binnenkwamen en zagen dat ons ENIGE idee met behulp van ons fantastische vaste verhuurbedrijf Triple een schot in de roos bleek te zijn. Niet alleen hadden we met de 7 banieren een leuke symbolische link met onze 7e tour en ons 7e album, het bleek ook ontzettend veelzijdig te zijn waardoor we eigenlijk meer dan ooit in staat zijn waren grote hoeveelheid sferen neer te zetten qua licht. En omdat we ons nieuwe album met onze vaste band voor het grootste gedeelte live hebben ingespeeld, bleek het spelen van het nieuwe repertoire een makkie.

Onze nieuwe liedjes zijn een genot om te spelen. Het enige struikelblok waren de bindteksten/verhalen die we altijd vertellen. We hebben deze dichtbij onszelf gevonden door persoonlijke verhalen te vertellen die raakvlakken hebben met de liedjes die we spelen. Gewoon eerlijke verhalen. Op de een of andere manier bleek een deadline ons wederom de juiste richting in te duwen. Wij moeten gewoon niet zo lang denken over dingen.

De komende 3 maanden prijzen we onszelf bij ieder optreden gelukkig. We mogen doen dat wat we het allerliefste doen. We hebben een ongelooflijk trouwe achterban die net als wij van muziek houdt, en dat ook bewijst door ons al jaren te steunen en te bezoeken. Veel van deze mensen hebben we door de jaren heen leren kennen tijdens de vele signeersessies die we hebben gedaan na de theateroptredens. We zijn ook een beetje familie geworden met deze achterban wat het vele ‘van huis zijn’ een heel stuk makkelijker maakt. Het is gewoon een genot om van huis te vertrekken in de wetenschap dat we een prachtige show gaan neerzetten in het theater. En nee, dat zijn niet onze woorden maar die van jullie. We spenderen veel tijd aan het lezen van reacties op alle social media die we kunnen raadplegen. Blijf dat doen! Bedankt in ieder geval voor jullie komst naar de theaters.

By |2016-10-25T12:36:57+00:0017 februari 2016|Blogs|17 Comments

About the Author:

Jaap Kwakman

17 Comments

 1. Laura en Marlene 19 februari 2016 om 18:23 - Antwoorden

  Prachtig verhaal, Jaap. We komen graag weer genieten van jullie heerlijke muziek op 8 april in Hoorn!
  Groetjes, Laura en Marlene

 2. Anja Mostert 19 februari 2016 om 18:32 - Antwoorden

  Goed gedaan Jaap! Wat een verhaal! Als je het zo achter elkaar opschrijft is het inderdaad wel megadruk voor jullie. Gelukkig geef je ook aan hoeveel plezier jullie beleven aan het bezig zijn met muziek! Dat geeft natuuurlijk ontzettend veel energie. Wij als fans zijn blij met jullie tomeloze inzet en enthousiasme! Het plezier spat er altijd vanaf tijdens optredens en dat is heerlijk om regelmatig te mogen meemaken. Ga vooral nog lang zo door en vergeet inderdaad niet de feestjes thuis ook mee te vieren (desnoods. Op een andere dag)!

 3. Janke 19 februari 2016 om 18:47 - Antwoorden

  Mooi verteld Jaap.We gaan zo de show zien en horen in Assen.

 4. Ineke 19 februari 2016 om 18:58 - Antwoorden

  Het was prachtig in Apeldoorn Jaap, ontzettend sfeervol decor, fantastische muziek en geweldige songs, zowel de oude als de nieuwe. I love you guys. Keep doing what you’re doing XXX

 5. Astrid Veen 19 februari 2016 om 19:30 - Antwoorden

  Mooi geschreven Jaap! Ik heb alweer drie keer mogen genieten van deze geweldige show en ik ben blij dat er nog heel wat keren bij komen.
  Wel goed op jezelf blijven passen alsjeblieft.
  Te gek trouwens dat jouw verjaardag nu ook eens binnen de tour valt.
  Dat wordt vast een leuk feestje….zelfs al is het dan tevens een afsluiting van TOUR7
  Blijf genieten hé.
  XXXX

 6. Ans Kersten 19 februari 2016 om 20:42 - Antwoorden

  Het is weer een prachtige show!!! Ben blij dat ik nog een aantal keren mag!!!
  XXX

 7. cindy 19 februari 2016 om 22:03 - Antwoorden

  Kom weer graag in Bloemendaal ???3 j s .jaap wat een.mooi verhaal .

 8. rianne 19 februari 2016 om 23:30 - Antwoorden

  KIPPENVEL
  Zo fantastisch om te lezen hoe je praat over jullie achterban.
  In maart ga ik de show zien en daarna nog 2 keer .
  Zo veel zin in en erg benieuwd natuurlijk.
  ?Rianne

 9. Mirella Gillesen 19 februari 2016 om 23:31 - Antwoorden

  Mooi geschreven Jaap. En wat is het toch super dat jullie je fans zo waarderen. Alle fotootjes, zenuwachtige lachjes en gestotter op een hoop (ik spreek over mezelf he dan mag dat ;-)). Ik vind het echt bewonderenswaardig hoe jullie daar mee omgaan na zo’n show weg gezet te hebben. En ik heb het al vaker aangegeven op social media en ik blijf het volhouden; je hebt geen idee wat een impact jullie hebben met jullie muziek en passie op heel veel mensen. Ik geniet er niet alleen van van maar vind er ook echt een stukje kracht in wat je in sommige periodes van je leven nu eenmaal nodig hebt. Maar begrijp me niet verkeerd het is niet alleen die “zware” beleving maar ook een stuk lol, plezier en uit mijn dak gaan waardoor ik me weer op ieder optreden verheug. Dat gezegd hebbende; nog 10 shows te gaan en wat andere optredens; ik ben er klaar voor. Heerlijk wat een vooruitzicht en om het dan af te sluiten op je verjaardag; hoe mooi is dat….. Voor mij ben je een ontzettend getalenteerde en gepassioneerde artiest (en niet te vergeten een van de aardigste) en ook dat mag wel eens gezegd worden! Tot volgende week Jaap. Groetjes Mirella

 10. Mariska ter Brake 20 februari 2016 om 09:39 - Antwoorden

  Wat een mooi verhaal Jaap…Jullie blijven ons verbazen…ondanks de korte voorbereiding hebben jullie echt een dijk van een show neergezet!!Ben nu 2x geweest en ben heel blij dat ik nog een aantal keer mag gaan! Het zal vast wel eens dubbel zijn dat bijzondere (feest)dagen niet met je gezin gehouden kan worden…maar dubbel feest is ook leuk?.. De band met de achterban is ook super…de tijd en aandacht die jullie ervoor nemen is echt bijzonder!!Toppers dat zijn jullie!!!

 11. Anita 20 februari 2016 om 09:52 - Antwoorden

  Heb de show in Apeldoorn bezocht, maar in tegenstelling tot het commentaar van Ineke vonden mijn man en ik het geluid erg slecht. Zo slecht dat we in de pauze naar huis zijn gegaan, tot mijn grote verdriet. Wij zaten op rij 6, misschien te dicht op de grote box die op het podium stond? Muziek en vooral de stemmen compleet vervormd, echt zonde. Dit deed mijn favoriete 3JS geen recht.
  Twee jaar geleden hetzelfde probleem, ook toen was ik erg teleurgesteld dat we weggingen. Per slot leef je er toch maanden naartoe, althans ik zeker. Helaas wederom 2 tickets en een illusie armer. Ook geen meet & greet na afloop, toen lag ik al in bed te huilen.
  Ga nu kijken of ik de show wellicht elders kan inhalen, in de hoop dat het geluid daar beter is. En mijn man laat ik vooral thuis!

  Liefs van
  Anita Rosenberg

  • Wendy 20 februari 2016 om 11:06 - Antwoorden

   Hoi Anita, ook waar wij zaten was het geluid erg slecht. De show was schitterend in elkaar gezet, met echt geweldige nummers. Maar helaas kwam er geen emotie bij me los wat in al die jaren dat ik de Js nu volg nog nooit voor gekomen is. Echt heel jammer. Ik hoop voor je dat je nog een keer kan gaan.

 12. yvon schalkwijk 20 februari 2016 om 09:56 - Antwoorden

  wat een mooi verhaal Jaap.En ik ben heel blij dat ik ook een deel uit maak van jullie bestaan door regelmatig naar jullie optreden te komen.
  Daar geniet ik elke keer weer van. En het is ook erg leuk om na afloop even een praatje te maken..En jullie zijn gewoon een top band. We zien elkaar
  groetjes Yvon

 13. Kees Zoetekouw (Cornelius) 20 februari 2016 om 10:55 - Antwoorden

  Prachtig verhaal Jaap. Na afloop van de show in Apeldoorn een klein vraagje aan jou; “Heb je wel eens vrij?” Je antwoord verraste me niet, “Nee” waarbij je opnoemde wat je de volgende dag ging doen. Ondanks alle drukte; Let op je gezondheid en vooral je leuke gezin. Ik g
  eniet ervan als je zo af en toe een filmpje laat zien van Fee en Rens. Die tulband vergeet ik niet meer. Wens jullie veel succes met jullie muzikale plannen en hoop nog zo lang mogelijk van jullie prachtige muziek en dito teksten te kunnen blijven genieten. Allereerst komende zaterdag in Spijkenisse, samen met m’n loge en fan van de 3JS Jane uit Oost-Duitsland

 14. Els Le Page 20 februari 2016 om 18:39 - Antwoorden

  Tof om te lezen hoe het allemaal gelopen is met jullie de afgelopen tijd en hoe jullie het contact met de achterban op prijs stellen! Ik vind het jammer dat ik nog maar ‘recent’ (sinds vorige tour) fan ben, zodat ik al jullie vorige shows gemist heb, maar dat haal ik een beetje in door heel veel naar jullie albums te luisteren! Ik heb ze nu alle 7 en ik vind het echt ongelooflijk dat er op die 7 albums eigenlijk geen enkel liedje staat dat ik niet leuk vind, dat had ik voordien nog met geen enkele cd meegemaakt (oké, één van de cd’s van The Corrs was dan de uitzondering misschien) laat staan met 7 cd’s! Meestal koop je een cd van een artiest op basis van een aantal hits en als je dan de hele cd beluistert denk je, ja, die hits waren goed, maar de rest… Blijkbaar heb ik bij jullie gewoon het soort muziek gevonden dat ik écht graag hoor! (daar zullen dan de Ierse invloeden ongetwijfeld ook iets mee te maken hebben :-))

 15. Margaret Vreeken 21 februari 2016 om 17:29 - Antwoorden

  Wat een prachtig mooi verhaal!! Het is een fantastische nieuwe theater tour!! Ik heb ontzettend genoten in Rotterdam en kom ook naar Hoorn!! Maar eerst nog naar Berg en Dal!! Nogmaals super bedankt voor wat jullie voor ons als trouwe achterban doen en betekenen!! Jullie zijn toppers!! Ik draai jullie muziek dagelijks in wat voor bui ik ook ben. Heel veel succes en ook heel veel plezier in alles wat jullie doen!! Tot snel!!

 16. Eva peeters 22 februari 2016 om 12:41 - Antwoorden

  ik heb in elk geval genoten van jullie show,,,was voor mij de eerste keer dat ik jullie life bezig zag en het was geweldig,,in april kom ik weer naar de show in Antwerpen,,wel een vraagje jullie openingslied staat die ergens op een cd van jullie of komt dat uit op cd,? zo mooi liedje,,,
  tot gauw in Antwerpen,,

Laat een reactie achter

X